Maiuka samlet menigheten til arbeid og fellesskap

/

Hver vår under «maiuka» inviteres hele menigheten til å være med på dugnad. Her skjer det mye trivsel og felles innsats for eiendommen vår på Bolstad mellom.

Tekst: Johanne Reiersrud / Foto: Marit N. Johansen

Når våren kommer, er det alltid mye å gjøre på en gårdseiendom. De lange, lyse dagene har ofte fint vær, og er en ypperlig anledning til å få gjort mye arbeid sammen. Det var bakgrunnen for at BCC Drammen Sande for noen år siden startet tradisjonen som kalles maiuka.

Maiuka skal være noe for alle som har lyst til å bidra, med stort eller lite. Det legges til rette for felleskap, gode måltider, lek for barn og trivsel for alle aldre. Her kommer både eldre og yngre, og på gressletta leker barna sammen. Pausene brukes også til trosoppbyggelse, med sanger, gode ord og appeller som kan styrke troen hos den enkelte. Det er jo den vi dypest sett samles om, og bygger vårt felleskap rundt.

Vi har tatt en tur rundt på eiendommen og snakket med noen av de som deltok på dugnaden, om hvorfor de stiller opp.

Bjarne Westerheim (65) og Arne Reiersrud (83)

Hva jobber dere med i dag?

Vi står i verktøybua. Her deler vi ut verktøy og rekvisita som brukes under dugnaden. Det er mange som er innom, for å få hjelp til å få tak i ting de trenger. Vi registrerer alt på datamaskinen, og passer på at det kommer tilbake på plass igjen – det er jo like viktig. Også passer vi på at de får med seg noe godt på vei ut (peker på godtekurven ved døra).

Hva gjør at du stiller opp her på dugnad?

Arne: Det er jo en hjertesak for oss, da. Vi har jo vært med på dette siden eiendommen ble kjøpt, gjennom planleggingstiden og mens bygget ble reist. Så det er er ikke noen tungt å møte opp her! Den gleden og arbeidslysten folk har når de kommer inn her, det å være en del av det, det er det som driver oss.

Bjarne: Også er det en veldig trivsel. Det å møte våre kjære venner her, det er jo litt av drivkraften for meg. Å komme hit, det er fest det!

Hva er det beste med maiuka?

Arne: Det er jo trivselen, gleden over å se at noe skjer. Vi har jo lagt bak oss en lang periode med dugnad da vi bygde her. Nå får vi en repetisjon og kan oppleve igjen noe av det samme som vi hadde under den tiden. Bjarne: Ikke minst det å treffe hverandre igjen, både her i bua og i pausene. Det er ikke bare jobbing, det må folk skjønne. Vi har det veldig trivelig! Også har vi jo vært så heldig med været da.

Karen Reiersrud (54)

Hva jobber du med i dag?
Jeg maler på kulisser til et skuespill på barnedagene under BCC-stevnet i sommer. Da kommer det noen tusen barn fra mange land, som skal få høre historier fra Bibelen fra scenen. Det er egentlig en annen menighet, BCC Grenland som har ansvaret, men vi hjelper til med å lage rekvisitter og kulisser.


Hva gjør at du stiller opp her på dugnad?

Jeg har erfaring med denne typen jobb, så jeg ble spurt om å være med. Det veldig gøy å skape noe, være kreativ. Også er det noe som er veldig viktig – at barna får oppleve bibelfortellinger og hva som er poenget med dem. Det er viktig for meg, så det synes jeg er veldig fint å være med på.

Hva er det beste med maiuka?

Det å få være sammen med gode venner, det er lenge siden vi har vært sammen på denne måten. Det å kunne drive med noe som man synes er gøy. Også synes jeg samlingene i pausen er veldig fine. Den talen vi fikk i dag var veldig spesiell, jeg kjente at den ga meg mye å tenke på for min egen del.

K

Jørgen Ødegård (49)

Hva jobber du med i dag?

Jeg jobber i hagen og med uteområdene. Nå har vi akkurat sådd en ny plen her, som vi skal vanne. Også har vi fuget et område med heller, og mange har luka ugress. Det er egentlig den største jobben, og en kjempejobb – det å luke.

Hva gjør at du stiller opp her på dugnad?

Det er jo takknemligheten for det fantastiske stedet vi har her. Det kan jo fort bli veldig rotete og nedgrodd hvis vi ikke tar tak i det. Så vi trenger egentlig å ta i et røsk både inne og ute, for å holde det ved like, så det skal være ship-shape og fint å bruke.  

Hva er det beste med maiuka?

Vi får holdt dugnadstradisjonen ved like. Også har det vært kjempefint vær, det er jo veldig bra for oss som jobber ute. Og ikke minst det å se vennene her, å bli kjent med både gamle og nye. Få seg en matbit og ha pause sammen.

Tormod Espegard (46)

Hva jobber du med i dag?

I dag har vi jobbet med kontroll av av taket på hovedbygget, og utskifting av knust takstein.

Hva gjør at du stiller opp her på dugnad?

Det er det mange gode grunner til. Det ene er å holde eiendommen i stand slik at fasilitetene fungerer, og at miljøet er hyggelig og vedlikeholdt. Det er mange mennesker med ulik kompetanse som jobber sammen, det er givende. Dugnad er en super måte å bli bedre kjent med hverandre på.  

Hva er det beste / beste minne fra maiuka?

Det er mange. Praten med seniorene i verktøybua, pausene og praten med ung, jevnaldrende og eldre. Det aller beste har nok vært å jobbe på taket i strålende solskinn, og se at vi får utbedret og og skiftet ut ødelagt takstein. Det gjør taket enda bedre rustet for fremtiden.

Katrine Jacobs (41)

Hva jobber du med i dag?

Jeg jobber med å fasilitere og legge til rette for en hyggelig ramme for både de som er med å jobber dugnad, for familier og andre som kommer til Bolstad. I form av et tilbud for barna, trivsel i matpausen og at alle kan ha en god opplevelse av å være her. I dag har vi f.eks. satt opp hoppeslott til barna, så de kan leke og kose seg litt ekstra i det fine været.

Hva gjør at du stiller opp på dugnad?

Jeg stiller opp fordi jeg stortrives å være med alle vennene mine her. Det beste jeg vet er å se store og små ha det bra. Det gir meg energi å være med.

Hva er beste minne fra denne maiuka?

Har to ting som har vært best. Det ene var pausen på lørdag med solskinn, glade mennesker og god oppbyggelse. Også var det Champions League semifinale i gårdscafeen etter dugnaden på onsdag, hvor ung og gammel så på. De var en stemning til å ta og føle på.